Vereniging NOV en haar leden vragen programmacommissies van alle politieke partijen om in een samen op te stellen Nationaal Actieplan Vrijwilligers te werken aan goede randvoorwaarden, ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen via vrijwilligerswerk en aan duurzame verankering in beleid.
Vrijwilligerswerk is essentieel voor een gezond, veilig en weerbaar Nederland. Samen investeren 7 miljoen vrijwilligers jaarlijks meer dan 117 miljard euro aan tijd en inzet in de samenleving. Ze doen dit met veel plezier en voldoening. Ze helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen, van zorg, bestaansonzekerheid en onderwijs tot duurzaamheid, biodiversiteit en energietransitie. Ze zetten zich vrijwillig in voor hun buurt, sportvereniging, jeugd- en ouderenactiviteiten, zorg, sociale gelijkheid, kunst en cultuur, armoede, natuur en landschap, onderwijs, veiligheid en nog veel meer.
Speciale waarde van vrijwilligers
Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het overbruggen van verschillen en het vergroten van sociale samenhang. Vrijwilligers en de organisaties waarin zij actief zijn, vormen een verbindende kracht in onze samenleving.
Gezamenlijke aanpak maatschappelijke vraagstukken
Vereniging NOV, vrijwilligers en hun organisaties geloven in een gelijkwaardige samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven, vrijwilligers en hun organisaties, gemeenschappen, kennisinstellingen en fondsen waarin we elkaar structureel versterken, ieder vanuit zijn eigen rol, verantwoordelijkheid en toegevoegde waarde. Want de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan zijn te groot en te complex om afzonderlijk op te lossen. Ze vragen om een gedeeld eigenaarschap en een samenhangende aanpak.
Bestaande coalities laten zien dat het werkt
De visie op gelijkwaardige samenwerking krijgt al vorm in concrete samenwerkingsverbanden zoals in de We Doen Het Samen Coalitie, de Coalitie Duurzame Vrijwillige Inzet en bijvoorbeeld het Sectorbreed Overleg Filantropie. Deze voorbeelden laten zien: samenwerking werkt als we investeren in duurzame relaties, elkaar ruimte geven en erkennen wat ieder bijdraagt.
Druk weghalen, werken aan continuïteit
Tegelijkertijd staat het doen van vrijwilligerswerk, en met name het organiseren ervan, onder druk. Dat komt onder andere door de toenemende complexiteit van veel vrijwilligerswerk, de manier waarop mensen graag vrijwilligerswerk doen en door de belemmeringen die vrijwilligers en hun organisaties in het contact met de overheid ervaren. Denk aan regels rond vergunningen, het aanvragen van subsidies of het vinden van (een) ruimte om activiteiten te organiseren. Het beroep op vrijwillige inzet zal toenemen, dus wordt de continuïteit van organisaties van en met vrijwilligers belangrijker.
Welke punten willen vrijwilligersorganisaties gerealiseerd zien?
1. Een samen met het veld opgestelde Rijksbrede visie op vrijwillige inzet op, bijvoorbeeld onder leiding van de minister-president. Zo wordt vrijwillige inzet op verschillende beleidsterreinen beter herkend, erkend en versterkt.
2. Het reserveren geld binnen de bestaande nationale budgetten voor bijvoorbeeld zorg, jeugdzorg, ouderenzorg, natuur, cultuur, sport, duurzaamheid en ook defensie.
3. Een investering van 1% van het Bruto Nationaal Inkomen in vrijwillige inzet.
4. Het aanpassen van wetten en regels op vrijwilligers en hun organisaties.
Deel deze pagina